Thielska Galleriet är en av de mest genomarbetade konstmiljöerna från sekelskiftet 1900 i Europa. Arkitekturen, inredningen och konsten i den vackra och originella byggnaden samverkar på ett unikt sätt till ett uttryck för tidens längtan efter nya radikala ideal. Sedan 1920-talet har Thielska Galleriet dessutom varit ett av Sveriges mest framträdande konstmuseer. I detta verk ges för första gången en helhetsbild av finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiels skapelse.
Vi möter här fördjupningar i konstvetenskap, arkitektur- och trädgårdshistoria och filosofi, och vi får inblickar i ledande kulturpersonligheters livsöden och ingångar till tidsandan vid förra sekelskiftet. Författarna är alla framstående specialister inom respektive område och det generösa bildmaterialet bidrar till att läsaren kommer nära museet och dess grundare.
Patrik Steorn är docent i konstvetenskap och museichef på Göteborgs konstmuseum. Patrik Steorn har främst forskat om svensk och nordisk konst och visuell kultur runt sekelskiftet 1900 och har även forskat och undervisat i modevetenskap på Stockholms universitet. Han var intendent och museichef för Thielska galleriet i Stockholm 2014-2020.