”Vi håller på att nå en social tipping point. Fyra krafter – sociala rörelser, en ny ekonomisk logik, teknisk utveckling och politiskt handlande – håller redan på att knuffa samhället över en tippningspunkt som gör att vi hamnar i självförstärkande goda cirklar, i ”En jord för alla”-värld.”
För fem decennier sedan chockade boken Tillväxtens gränser världen genom att visa att befolkningsökning och industriell tillväxt hotade mänskligheten.
Idag inser allt fler att vi balanserar på randen till avgrunden: Jorden har passerat flera gränser för hållbarhet och en utbredd ojämlikhet orsakar instabilitet såväl på planeten som i samhället. Det är lätt att känna att det inte finns någon utväg. Finns någon väg framåt? En jord för alla är en hoppfull plan för en bättre framtid.
Genom att använda kraftfull datormodellering presenterar en ledande grupp forskare och ekonomer från hela världen fem vändpunkter som skulle möjliggöra välstånd för alla på jorden under en enda generation. En tydlig väg framåt för att starta om vårt globala ekonomiska system så att det fungerar både för människor och den plats vi lever på.
En jord för alla visar en djup vision för osäkra tider och en karta för en bättre framtid. Den är en överlevnadsguide för mänskligheten som är obligatorisk läsning för alla som är intresserade av livet på vår bräckliga planet.
Johan Rockström i TV4 Nyhetsmorgon
Författarna:
Johan Rockström är chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Han ledde det forskarlag som lade fram den inflytelserika idén om planetära gränser.
Sandrine Dixson-Declève är medordförande i Romklubben och har över trettio års erfarenhet av ledarskap inom klimat, hållbarhet, innovation och energi.
Owen Gaffney är strateg, författare, filmskapare och global hållbarhetsanalytiker vid Stockholm Resilience Centre och Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Jayati Ghosh är en internationellt erkänd utvecklingsekonom och professor vid University of Massachusetts.
Jørgen Randers är professor emeritus i klimatstrategi på Handelshøyskolen BI i Oslo och världsledande på skärningspunkterna mellan ekonomi, miljö och mänskligt välbefinnande. Han var en av författarna till Tillväxtens gränser 1972.
Per Espen Stoknes leder Center for Sustainability and Energy på Handelshøyskolen BI. Han var norsk riksdagsledamot 2017–2018.
“An extraordinary book at an extraordinary time”
Ban Ki-moon
“Essential reading”
Thomas Piketty